donderdag 8 augustus 2013

Gezocht: Grachtenpand voor Oma“Te koop: grachtenpand incl. 92-jarige” De koper van een monumentaal krijgt niet alleen het onroerend goed. Hij krijgt er een 92-jaar oude bewoonster bij. Voorwaarde voor het kopen is dat de vrouw gratis op haar zolderverdieping mag blijven wonen.

Bovenstaande advertentie stond vorige week op Funda. Wat mij betreft een waanzinnige oplossing voor minder eenzaamheid onder ouderen. Langer in je eigen woonomgeving te kunnen blijven wonen draagt ook bij aan meer autonoom te zijn.

Vandaag heb ik sinds tijden echt stilgestaan bij iets waar ik eigenlijk dagelijks over praat en mee bezig ben. Namelijk klanten bewust te maken van het feit dat het belangrijk is om met elkaar te praten over hoe ze samen de laatste fase in hun leven optimaal willen en kunnen beleven. Een gesprek met elkaar aangaan over hoe je de meeste quality time voor jezelf en met elkaar kunt realiseren. Ik realiseer mij dat ik dit met mijn eigen oma te weinig doe.

Mijn Oma en ik zijn vandaag een dialoog aangegaan over eenzaamheid. Ze voelt zich eenzaam en wil terug naar Suriname, haar land van herkomst.

Ik kan niet het fundamentele gevoel van eenzaamheid bij haar wegnemen, maar het wel bespreekbaar maken en samen kunnen we zo tot een oplossing komen. Voor nu is het belangrijk dat we gelijkwaardige gesprekspartner zijn, zonder voor elkaar zaken in te vullen. Van elkaar genieten!
Ik heb haar zelfs aangeboden om bij ons te komen wonen, maar ik denk niet dat dat een uiteindelijke oplossing is voor onze situatie. Zij voelt zich autonomer in een eigen woonomgeving. Dus weet iemand nog een leuk grachtenpand in Amsterdam waar een hele leuke oma op de zolder mag komen wonen ? :-) Ze kan heerlijk koken! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten